Training pentru avocați, procurori, judecători, în București România

3414
0
SHARE

 

Un training, destinat avocatilor, procurorilor, judecătorilor români si bulgari, a fost organizat la București, România (10 Mai 2017 – 12 Mai 2017) ca activitate a proiectului transnațional Strengthening lawyers’ legal knowledge and cooperation with prosecutors and judges, to protect victims of human trafficking rights in the judicial proceedings, implementat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, Programul Justitie JUST/2015/JTRA/AG/EJTR/8686. Organizatorul evenimentului a fost organizația non-guvernamentală Asociatia Pro Refugiu, coordonatorul proiectului.

Principalul obiectiv al training-ului a constat în aprofundarea noțiunilor juridice de către avocați, procurori, judecători, în vederea asigurării unei mai bune protecții a drepturilor victimelor traficului de persoane. Evenimentul a contribuit de asemenea la o mai bună întelegere a asemănărilor și deosebirilor între cele 2 sisteme de drept român și bulgar, la o cunoaștere a strategiilor anti-trafic din Germania și Suedia, precum și modul în care în aceste țări sunt protejate drepturilor victimelor traficului de persoane. Un total de 47 de profesionisti în drept (avocați, procurori, judecători și traineri) au fost implicați.

Training-ul a beneficiat de prezența unor formatori cu experiență în drept, în problematica traficului de persoane, din Romania, Bulgaria, Germania, Suedia (Alina Mosneagu Judecător Curtea de Apel Bucuresti, Laura Ecedi Stoisavlevici Procuror DIICOT, Silvia Berbec Avocat Baroul București și Presedinte al Asociației Pro Refugiu; Vladimir Nikolov, Biroul Procuraturii Regionale Pleven Bulgaria, Daniela Gorbounova Avocat Baroul Sofia, Gabriel Diaconu Psihiatru, Gabriela Ionescu Psiholog și Vice-Presedinte Asociația Pro Refugiu; Henriette Lyndian Avocat Germania; Dirk Hinne Avocat Germania, Ruth Nordström Avocat Scandinavian Human Rights Lawyers Suedia, Rebecca Ahlstrand Avocat Scandinavian Human Rights Lawyers Suedia.

Subiectele training-ului au constat în: actele normative europene și internaționale în domeniul luptei împotriva traficului de persoane și al protectiei drepturilor victimelor; analiză decizii CEDO; drepturile victimelor traficului de persoane în procesul penal (urmărirea penală și etapa judecătorească) în România și în Bulgaria; compensația financiară; trauma și impactul acesteia asupra capacitătii victimei de a se implica în procesul penal; strategiile anti-trafic și protecția drepturilor victimelor în Germania și în Suedia. Cu sprijinul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, participanții la training au putut obtine informații privind programul de coordonare a victimelor traficului de persoane în procesul penal în România.

Pe durata evenimentului s-au utilizat variate tehnici de training: sesiuni plenare, grupuri de lucru, analiză studii de caz, prezentări, sesiuni de întrebări-răspunsuri.

Participanții au evaluat pozitiv calitatea evenimentului, subiectele abordate, modul de prezentare al informației, concluzia finală fiind aceea că astfel de training-uri trebuie organizate periodic în vederea dezvoltării unei rețele de specialiști în drept care să asigure o protecție corespunzătoare a drepturilor victimelor traficului de persoane, la nivel național și internațional.

COMUNICAT DE PRESA TRAINING BUCURESTI 10-12 MAI 2017

Agenda Training Mai 2017

Legal Practitioners Manual -EN Version

Ajuta-ne sa ne facem cunoscuti:

NO COMMENTS