Ce este traficul de fiinte umane?

22547
0
SHARE

Traficul de fiinte umane inseamnă comert cu oameni şi folosirea acestora în scopuri profitabile de catre delincventi. Acest lucru poate insemna a forta sau pacali oameni sa se prostitueze, sa cersească sau sa munceasca.

Este un fenomen care implica multiple dimesiuni: este unul dintre cele mai grave crime din întreaga lume, o incalcare a drepturilor omului, un fenomen economic si social, un aspect penal, in care traficantii si nu victimele sunt infractorii.In marea majoritate a cazurilor exista o abordare directa a victimei, se recurge la o convingere a acesteia in sensul acceptarii unei aparente oferte avantajoase (promisiunea unui loc de munca in strainatate, tratament, oferta de studii etc.). Traficul este o afacere extrem de profitabilă pentru criminalitatea organizată, fiind a treia sursă de profituri ilicite după traficul de droguri şi traficul de arme.

Recrutorii  pot fi: vecin, sot/concubin, cunostinta/ prieten, angajati ai unor firme false, membrii ai unor retele de trafic.

Nivelul de educatie al victimelor traficului de fiinte umane nu este unul ridicat, multe dintre  acestea au doar studii gimnaziale.

Modalitatile de exploatare pot fi consta in exploatarea sexuala, prin munca, obligarea la cersetorie.

Recrutorii recurg la oferte false de locuri de munca in strainatate, in special profesii care nu implica o munca calificata, anunturi la mica publicitate, rapire.

Profilul victimei in functie de gen in Romania:
Femei: Majoritatea provin din mediul rural, din judete precum: Dolj, Arges, Timis, Bihor etc.Sunt supuse in principal exploatarii sexuale, dar si muncii fortate in agricultura, constructii etc. Tari de destinatie: Italia , Spania, Germania, Cehia etc.
Barbati: Recrutarea acestora se efectueaza de regula prin promiterea unui loc de munca in strainatate;majoritatea provin din judete precum: Timis, Bihor, Satu Mare, Maramures, etc. Tari de destinatie: Italia , Spania, Germania, Cehia, Grecia etc.
Minorii:Recrutarea se efectueaza de regula prin intermediul cunostiintelor, prin abordare directa a victimei cu oferte pentru prostitutie, oferte de munca in strainatate sau in tara sau pentru cersetorie, calatorie etc. Exploatarea sexuala este in prezent forma predominanta ( se realizeaza pe strada, in locuinte, bordeluri, cluburi). Statisticile oficiale din Romania prezinta faptul ca la nivelul anului 2010 numarul  minorilor victime este in crestere atat cantitativ cat si ca procent calculat din populatia totala de victime. Din totalul de 379 de victime identificate,33% au fost minori (27 de baieti si 99 de fete).Provin in special din mediul urban, din judete precum Timis, Dolj, Hunedoara, Brasov, Bistrita etc.Tari de destinatie: in special Italia si Spania.Traficul de fiinte umane se desfasoara pe anumite rute, din tara de origine, spre tara de destinatie. Vanzarea victimelor are loc de regula in tara de destinatie dar se poate face si in tarile de tranzit, sau ulterior recrutarii chiar in tara de origine. Trecerea frontierei spre tara de destinatie se face cu autorul recrutorilor sau al calauzelor si poate fi: legala, sub pretextul unei excursii, in cazul victimele care au pasaport sau ilegala, in cazul persoanelor minore sau fara pasaport, situatie in care calauzele promit trecerea granitei in siguranta in schimbul unei sume de bani sau chiar fara plata. Pe parcursul transportului, de cele mai multe ori victimele sint tratate corespunzator, li se ofera cazare si masa, pot lua legatura cu familiile etc. In majoritatea cazurilor victimele realizeaza ca au fost vandute in momentul in care sint sechestrate si exploatate. Tratamentului administrat victimelor poate consta: izolare, viol comis de una sau mai multe persoane, maltratare, amenintare, in unele cazuri uciderea victimei, daca incearca sa evadeze sau ameninta traficantii cu deconspirarea.

De ce ar trebui sa iti pese?

Traficul de persoane este o incalcare  a  drepturilor omului. În fiecare an sunt traficate pe plan mondial între 2 şi 4 milioane de persoane – conform estimării Natiunilor Unite ti se poate întâmpla si tie sau cuiva pe care il cunosti.

Ajuta-ne sa ne facem cunoscuti:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

twenty − 1 =

*