Suntem încântați să vă oferim informații despre întâlnirea la nivel European organizată în cadrul proiectului LIGHT, ce a avut loc în luna octombrie 2024 la Budapesta, Ungaria, reunind reprezentanți din cinci state membre ale UE Bulgaria, Grecia, Ungaria, Polonia și România pentru a aborda principalele provocări în domeniul statului de drept.
Conferința a inclus prezentări privind metodologia de formare dezvoltată în cadrul proiectului, principalele realizări și abordări inovatoare, împreună cu discuții privind perspective valoroase din experiențele naționale. Conferința s a încheiat cu o masă rotundă lămuritoare privind politicile publice, în cadrul căreia experți juridici, factori de decizie politică și părți interesate din întreaga Europă și au împărtășit experiențele, au discutat barierele și au reflectat asupra modului în care politicile au abordat sau nu aceste provocări.
Fiecare țară participantă a evidențiat probleme distincte care afectează sistemele sale juridice și judiciare. Grecia a subliniat preocupările grave legate de drepturile omului, cum ar fi represaliile și supravegherea secretă, și a subliniat neîncrederea t ot mai mare în independența și imparțialitatea sistemului judiciar. Bulgaria s a concentrat asupra provocărilor sistemice din cadrul sistemului judiciar, asupra preocupărilor legate de cazurile SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) care vizează jurnaliștii și asupra problemelor legate de supravegherea secretă. Ungaria a subliniat accesul inegal la justiție, în special pentru grupurile marginalizate, semnele de corupție potențială și intervențiile guvernamentale care afectează independența justiției. România a remarcat accesul restrâns la justiție și SLAPP urile de gen, în timp ce Polonia a evidențiat o criză instituțională în curs de desfășurare și erodarea percepută a independenței judiciare, cu întrebări legate de legitimitatea recentelor numiri judiciare și hotărâri judecătorești.
Masa rotundă s-a încheiat cu recomandări care subliniază necesitatea de a consolida competențele avocaților în ceea ce privește acquis ul privind statul de drept, deoarece aceștia sunt apărătorii principali ai integrității judiciare în întreaga Europă. De asemenea, participanții au făcut apel la o cooperare transnațională mai strânsă pentru a promova standarde coerente și a împărtăși practici
eficiente. Ca răspuns direct la aceste observații, proiectul LIGHT a dezvoltat un curs electronic accesibil, conceput pentru a dota avocații și profesioniștii din domeniul juridic cu cunoștințe esențiale și instrumente practice pentru a sprijini și a susține în mod activ statul de drept.
Cursul electronic permite participanților să își aprofundeze înțelegerea principiilor statului de drept în propriul lor ritm, accesând următorul link https://cecl.edu.gr/course/index.php?categoryid=4 .
Invităm toți beneficiarii să exploreze această resursă valoroasă, care reprezintă o oportunitate unică de a participa la cursuri de formare de înaltă calitate, de a dobândi cunoștințe practice și de a deveni susținători activi ai unui stat de drept mai puternic în Europa.
Newsletter LIGHT Proiect