Proiect transnational Promotion of the Rights of Trafficked Persons in Bulgaria, Romania and Slovakia with Emphasis on Legal Support – A Human Rights-Based Approach

1445
0
SHARE

ASOCIAŢIA PRO REFUGIU implementează pe o durată de 3 ani în calitate de co-beneficiar începând cu Ianuarie 2013 proiectul transnaţional “Promotion of the Rights of Trafficked Persons in Bulgaria, Romania and Slovakia with Emphasis on Legal Support – A Human Rights-Based Approach” HOME/2011/ISEC/AG/4000002581. Aplicantul principal îl reprezintă organizaţia Netherlands Helsinki Committee. De asemenea în calitate de co-beneficiari în acest proiect sunt şi organizatiile non-guvernamentale Animus si Caritas Ruse Bulgaria, Adpare România şi Human Rights League Slovacia.

Implementarea proiectului va fi realizata cu sprijinul financiar al Comisiei Europene- Programul ISEC.

Proiectul vizează îmbunătăţirea poziţiei juridice a persoanelor traficate ca victime,  martori în procedurile legale, asigurându-se că acestea beneficiază de o informare adecvată a drepturilor lor şi de un acces corespuzător la avocaţi specializati. Pe de altă parte aceşti avocati trebuie să fie apţi profesional şi să accepte să ofere sprijin juridic în cursul procedurilor legale. Prin urmare proiectul se va concentra şi pe îmbunătăţirea nivelului de cunoştiinţe al avocaţilor, consilierilor sociali cu privire la protecţia drepturilor victimelor traficului de persoane şi totodată promovarea unei atitudini centrate pe victimă.

Pe lângă aceste aspecte proiectul se va axa şi pe dezvoltarea capacităţii ONG-urilor locale de a efectua activitati de advocacy pentru promovarea şi protecţia victimelor traficului de persoane.

Prima problemă ce va fi abordată vizează dobândirea de cunoştiinţe cu privire la practicile legale existente în cele trei ţări implicate în proiect. În acest scop o serie de acţiuni vor fi efectuate, o cercetare juridică va fi demarată.

Din moment ce proiectul are în vedere şi dezvoltarea gradului de conştientizare cu privire la drepturile victimei va fi creat şi un material informativ care va servi ca instrument pentru toate organizaţiile importante care vin în contact cu victimele pentru a le informa cu privire la drepturile lor.

De asemenea proiectul vizează crearea unei reţele sustenabile de profesionişti, avocaţi specializaţi care vor beneficia de training-uri pentru a oferi servicii de asistenţă juridică la cele mai înalte standarde profesionale, de a reprezenta victimele în instanţă. Ultima activitate a proiectului are ca obiectiv efectuarea de recomandări către toate autorităţile şi instituţiile competente pe baza monitorizării cazurilor existente în instanţe din partea experţilor implicaţi.

Ajuta-ne sa ne facem cunoscuti:

NO COMMENTS