Addressing the gap in multidisciplinary cooperation to enhance the protection of victims’rights

284
0
SHARE

            BULETIN INFORMATIV

Suntem încântați să împărtășim cele mai recente informatii ca urmare a implementării activitătilor proiectului Addressing the gap in multidisciplinary cooperation to enhance the protection of victims’rights (CEPOV) în România, Italia, Germania și Suedia, cu sprijinul financiar al Programului Justiție. Proiectul este coordonat de Asociația Pro Refugiu în parteneriat cu Universitatea București-Facultatea de Drept, Coaliția Italiană pentru Libertăți și Drepturi Civile, Universitatea Roma Tre, Solwodi Germania, Scandinavian Human Rights Lawyers. Implementarea proiectului a început în septembrie 2024 și are ca scop abordarea provocărilor actuale pe care victimele infracțiunilor le întâmpină în accesarea drepturilor lor, în ciuda existenței cadrului legal european și a transpunerii acestuia la nivel național în statele membre.

Acest buletin informativ evidențiază principalele repere, evenimente și evoluții care au avut loc din septembrie 2024 până în februarie 2025

Partenerii proiectului au elaborat Strategii pentru consolidarea cooperarii multidisciplinare in ceea ce priveste identificarea, referirea, asistenta si protectia victimelor infractiunilor.  Scopul publicației este de a oferi orientări cu privire la procedurile care ar trebui utilizate de organizațiile și instituțiile care au responsabilități în identificarea, referirea și asistența victimelor, precum și de cele care au competențe specifice în procedurile legale.

Două evenimente transnaționale au reunit avocați, procurori, judecători, asistenți sociali, psihologi, consilieri și alți profesioniști cu competențe în domeniul protecției și asistenței victimelor din România, Italia, Germania și Suedia, permițându-le să dezbată pe larg provocările cu care se confruntă victimele infracțiunilor. La evenimentul de la Roma (4-5 decembrie 2024) au participat 33 de persoane, iar evenimentul de la București (11-12 februarie 2025) a reunit 27 de participanți. Dezbaterile de la Roma s-au axat pe victimele torturii și ale altor forme de tratamente crude, inumane sau degradante, victimele abuzurilor din centrele de detentie pentru migranți, victimele infracțiunilor motivate de ură, în timp ce discuțiile de la București au abordat victimele traficului de persoane, victimele violenței bazate pe gen, victimele criminalității informatice. Dezbaterile au evidențiat lacune substanțiale în ceea ce privește punerea în aplicare și respectarea strategiilor de protectie și asistență a victimelor în țările participante la proiect, fiind formulate o serie de recomandări (ex. consolidarea protecției drepturilor prin intensificarea cooperării multi/interdisciplinare la nivel național și transnațional, necesitatea efectuării de controale periodice pentru a se asigura că victimele beneficiază de protecție adecvată și de asistență holistică adaptată nevoilor lor, mai multe campanii de sensibilizare a opiniei publice pentru a aborda stereotipurile și stigmatizarea care, din păcate, afectează multe categorii de victime, o mai bună colectare și analiză a datelor privind victimele de la identificarea timpurie până la finalul procedurilor legale).

Nu în ultimul rând, suntem încântați să vă informăm că, începând cu luna martie 2025, vom demara implementarea activităților din pachetul de lucru 3, care constau în organizarea de training-uri nationale pentru 120 de profesioniști, scopul evenimentelor fiind acela de a consolida cooperarea multidisciplinară, de a ajuta profesioniștii din domeniul juridic, social și din alte domenii adiacente să înțeleagă mai bine nevoile victimelor și să le acorde asistență adaptată nevoilor acestora.

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene (Programul Justiție). Nici Uniunea Europeană și nici Comisia Europeană nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea

Ajuta-ne sa ne facem cunoscuti:

NO COMMENTS